Bandana

En bandana er et lille firkantet stykke stof eller en form for tørklæde, som man kan folde, eksempelvis diagonalt, og binde om enten halsen, armen, tasken eller hovedet. Ordet bandana stammer fra sanskrit “bandhana”, som betyder binding. En bandana er ofte udformet i iøjenfaldende farver som eksempelvis rød eller grøn, og i de fleste tilfælde er der også et ganske særligt mønster som pryder stoffet. I gamle dage blev bandanaer især brugt af cowboys, som bandt bandanaen om halsen og trak den op foran munden for at undgå at indånde for meget støv. På den måde var bandanen i begyndelsen et praktisk stykke tøj fremfor et moderigtigt item. Men bandanaen havde ikke sin ende med enden på den gamle verden. Først i 60’erne og så igen i 80’erne, 90’erne og 00’erne blev bandanen igen med jævne mellemrum og på forskellige måder populær – og det er der en god grund til. 

Idag er bandanaen især blevet populær at bruge som armbånd eller som en form for omvendt pandebånd. I 90’erne er der ingen tvivl om, at bandanen blev båret mest af mænd, som foldede den diagonalt og bandt den omkring hovedet. Hvem husker ikke Nik og Jay samt realitystjernen Sydney Lee iført et sådan arrangement. Idag er sagen en lidt anden. Idag er det nemlig især hos kvinder at bandanaen igen har vundet frem, og her bliver den hyppigt bundet om håret som en slags hårbånd. På flere måder vidner denne hovedbeklædning om kvindefrigørelse og kvindekamp. Tænk bare på “you can do it” pigen med knyttet næve og bandana om håret, som mangen en ung pige har haft hængende på sit værelse. Ved at iklæde sig bandana på denne måde udstråler man derfor uundgåeligt at man ønsker at blive anset som en stærk og selvstændig kvinde. I de seneste måneder er bandanen blevet meget populær i modeverdenen – men her bliver den båret om håndleddet og er gerne kridhvid.

Bandaner kan altså både bruges af kvinder og mænd, og er blevet brugt hyppigt af begge køn igennem tiden. En bandana kan være en cool detalje i et outfit, uanset om man bruger den om hovedet, om armen eller på tasken. Den kan ofte lige give det ekstra, og afrunde et look på en god måde. 

Hos Hugo-p.dk finder man et stort udvalg af bandanaer i mange forskellige farver og med meget forskelligartede udtryk. Uanset hvilket look man er på udkig efter, så kan den rette bandana findes her. 

Katrin Sørensen